Η Nicki Minaj διευθέτησε με εξωδικαστικό συμβιβασμό την αγωγή της Tracy Chapman.

Η Nicki Minaj θα καταβάλει 450.000 δολάρια στην Tracy Chapman σε διακανονισμό αξιώσεων παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή το τραγούδι «Sorry» της ράπερ, για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από το single «Baby Can I Hold You» της Chapman από το 1988 χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter και τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας, η Chapman δέχτηκε την προσφορά της Minaj στις 30 Δεκεμβρίου 2020 και η υπόθεση δεν θα προχωρήσει σε δίκη στις 2 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Η Tracy Chapman κατέθεσε αγωγή κατά της Nicki Minaj τον Οκτώβριο 2018 όταν το τραγούδι «Sorry», μια συνεργασία με τον Nas, διέρρευσε στα ραδιόφωνα από τον DJ Funkmaster Flex και στη συνέχεια κατέληξε στο διαδίκτυο. Το «Sorry» δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα από τη ράπερ.

«Χαίρομαι που το ζήτημα επιλύθηκε και είμαι ευγνώμων για αυτό το νομικό αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει ότι τα δικαιώματα των καλλιτεχνών προστατεύονται από το νόμο και πρέπει να γίνονται σεβαστά από άλλους καλλιτέχνες», δήλωσε η Tracy Chapman.

«Μου ζητήθηκε πολλές φορές σε αυτήν την περίπτωση άδεια για να χρησιμοποιήσουν το τραγούδι μου. Σε κάθε περίπτωση, ευγενικά και έγκαιρα, είπα ξεκάθαρα όχι. Προφανώς η κα Minaj επέλεξε να μην ακούσει και χρησιμοποίησε τη σύνθεσή μου παρά τις ξεκάθαρες και ρητές προθέσεις μου», συνέχισε.

«Αυτή η αγωγή ήταν η έσχατη επιλογή, επιδιώχθηκε σε μια προσπάθεια να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και το έργο μου και να αναζητήσω προστασία για τη δημιουργική πρωτοβουλία και την έκφραση των τραγουδοποιών και των ανεξάρτητων εκδοτών όπως εγώ», κατέληξε.

Σύμφωνα με το THR, τα δικαστικά έγγραφα αποδεικνύουν πως η Nicki Minaj και οι εκπρόσωποί της ζήτησαν άδεια για τη χρήση αποσπασμάτων από το τραγούδι «Baby Can I Hold You». Αφού η Chapman αρνήθηκε, η Minaj χρησιμοποίησε το τραγούδι ενώ δημιουργούσε μουσική στο στούντιο και το «Sorry» διέρρευσε, αν και σκόπιμα, αντί να κυκλοφορήσει επίσημα.

Η δικαστής Virginia Phillips του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ αποφάνθηκε η Nicki Minaj είχε δικαίωμα θεμιτής χρήσης του τραγουδιού της Tracy Chapman στο στούντιο για να πειραματιστεί μουσικά και σημείωσε ότι «μια απόφαση που ξεριζώνει αυτές τις κοινές πρακτικές θα περιορίσει τη δημιουργικότητα και θα καταπνίξει την καινοτομία στη μουσική βιομηχανία».

Hitchannel